EN
How to make coconut butter?
Coconut butter is super easy to make - All you need is shredded, unsweetened coconut and a blender.
Proportions:
The used amount of coconut is completely up to you. Keep in mind the size of your blender, also, the amount of coconut oil you plan on making.
From my experience, 2 cups of shredded coconut gives around 100ml of coconut butter!
Instructions:
Process the coconut: Put the coconut in the food processor or blender, mix it on high speed for around 20 minutes, until creamy and smooth.
Tip: Take little breaks during processing to avoid your equipment overheating!
Storage:
You should storage your butter in a small jar in the fridge. Before use, microwave for around 15 sec.
Optional ingredients:
-Vanilla
-Coconut oil
-Coco powder
-Orange/lemon zest
-Chopped chocolate
-Nuts
Tip: Pour your coconut mixture straight from the blender into separate muffin cases, then put these into the fridge. When hardened, remove the butter from the case to get your shaped and ready-to-go butter!
PL
Masło kokosowe to przepyszny zamiennik zwykłego masła. Możesz nim posmarować tosty, dodać do ciasta, a nawet usmażyć na nim rybę czy kurczaka. Dodatkowo ma wiele właściwości odżywczych, a jego wykonanie jest dziecinne proste.Wykonanie domowego masła kokosowego jest banalnie proste. Jedyne, co będzie Ci potrzebne to wiórki kokosa i blender.
Proporcje:
Ilość kokosa zależna jest według uznania. Powinno się jednak zwrócić uwagę na to, jak duży jest blender i jaka ilość masła chcemy otrzymać.
2 szklanki to około 100 ml masła kokosowego.
Wykonanie:
Wsyp kokos do blendera i ustaw najwyższe obroty. Po 20 minutach blendowania, masło uzyska kremowa konsystencję i będzie gotowe do użycia.
Pamiętaj, aby robić przerwy w blendowaniu, aby zapobiec nadmiernemu nagrzewaniu się blendera!
Do otrzymanego masła można dosypać odrobinę wiórek kokosa, co sprawi, że konsystencja będzie bardziej gęsta a smak wyrazisty.
Oto lista składników, które moga być użyte do nadania masłu innego smaku:
-Wanilia
-Skórka pomarańczy / cytryny
- Kakao
-czekolada
-orzechy
Masło kokosowe bardzo szybko twardnieje, nawet w pokojowej temperaturze. Jeżeli jest zbyt twarde do smarowania, należy podgrzać je przed użyciem (może być w mikrofalówce).
Masło najlepiej przechowywać w lodówce.
Wskazówka: Po otrzymaniu masła kokosowego, najlepiej przelać je do papierowych lub sylikonowych foremek do pieczenia babeczek. Dzieki temu masełko nabierze ładnego kształtu, a jego ilość w jednej foremce wystarczy do jednorazowego użycia.
O, świetny pomysł, zabieram się za robienie takiego masła! :)
ReplyDeletehttp://w-pogoni-za-idealem.blogspot.com/ - NOWY POST! (klik)
Super pomysl, nigdy nie slyszalam o czyms takim, ale teraz z checia sprobuje 😃
ReplyDeleteZapraszam do mnie mój blog. Klik!
Ale to musi byc pycha! Wszamałabym bez zastanawiania się :)
ReplyDeletebuziaki, Monia