Jest to jedno z najbardziej popularnych dań meksykańskich. Tworzy ono połaczenie lokalnych owoców morza i kwintesencji smaku tropików - kokosu. W środku rozpływajace się w ustach, a na zewnatrz chrupkie i wyraziste - Krewetki w Kokosie.
Jeżeli jesteś fanem owoców morza, koniecznie powinieneś spróbować tego tropikalnego przepisu! Jest on wyjatkowo smaczny i prosty w wykonaniu.
Krewetki zaweraja wyjatkowo mała ilość tłuszczu i kalorii. Dodatkowo sa bogate w witaminę D, selen i kwasy omega-3.
Wartości odżywcze jednej kokosowej krewetki:
Kalorie: 127
Tłuszcz: 7g
Proteiny: 13g
Cholesterol: 134mg
Wskazowka: Tak przygotowane krewetki, nadaja sie do zamrozenia przez około dwa miesiace. Po odmrozeniu, nalezy je podgrzac w piekarniku.
Dla nawet bardziej kokosowego smaku, smaż krewetki na oleju kokosowym! Pychota!
Jeśli nie jesteście zwolennikami głębokiego tłuszczu, krewetki można upiec w piekarniku ( około 20 minut, 10 z każdej strony)
Moje meksykanskie Krewetki polane sa sosem Chilli, z Guacamole i Nachos.
Smacznego!
Bardzo lubię owoce morza - brzmi kusząco!
ReplyDeletebuziaki, Monia
zapraszam do Nas :)
Kuchnia meksykańska jakoś nigdy do mnie nie przemawiała, ale po Twoim poście i w miarę prostym przepisie chyba się skuszę :)
ReplyDeleteMniaami jakie pyszności!:)
ReplyDeleteKlikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna ;))
Krewetek to ja jeszcze nie jadłam ;) dlatego może za ich przygotowanie się nie biorę.. Ale wyglądają bardzooo dobrze :)
ReplyDeletenietuzinkowy ten przepis :)
ReplyDelete