Mexican coconut shrimp



Jest to jedno z najbardziej popularnych dań meksykańskich. Tworzy ono połaczenie  lokalnych owoców morza i kwintesencji smaku tropików - kokosu. W środku rozpływajace się w ustach, a na zewnatrz chrupkie i wyraziste - Krewetki w Kokosie. 


Jeżeli jesteś fanem owoców morza, koniecznie powinieneś spróbować tego tropikalnego przepisu! Jest on wyjatkowo smaczny i prosty w wykonaniu. 

Krewetki zaweraja wyjatkowo mała ilość tłuszczu i kalorii. Dodatkowo sa bogate w witaminę D, selen i kwasy omega-3

Wartości odżywcze jednej kokosowej krewetki: 
Kalorie: 127
Tłuszcz: 7g 
Proteiny: 13g 
Cholesterol: 134mg



Wskazowka: Tak przygotowane krewetki, nadaja sie do zamrozenia przez około dwa miesiace. Po odmrozeniu, nalezy je podgrzac w piekarniku. 

Dla nawet bardziej kokosowego smaku, smaż krewetki na oleju kokosowym! Pychota! 

Jeśli nie jesteście zwolennikami głębokiego tłuszczu, krewetki można upiec w piekarniku ( około 20 minut, 10 z każdej strony)

Moje meksykanskie Krewetki polane sa sosem Chilli, z Guacamole i Nachos. 


Smacznego! 


5 comments:

  1. Bardzo lubię owoce morza - brzmi kusząco!
    buziaki, Monia
    zapraszam do Nas :)

    ReplyDelete
  2. Kuchnia meksykańska jakoś nigdy do mnie nie przemawiała, ale po Twoim poście i w miarę prostym przepisie chyba się skuszę :)

    ReplyDelete
  3. Mniaami jakie pyszności!:)
    Klikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna ;))

    ReplyDelete
  4. Krewetek to ja jeszcze nie jadłam ;) dlatego może za ich przygotowanie się nie biorę.. Ale wyglądają bardzooo dobrze :)

    ReplyDelete